מיהי חיפושית הזבל? ולמה לצריך לקרוא להדברת חיפושית זבל? כנראה שאין חיה עם שם יותר מסגיר ומשעשע כמו ״חיפושית זבל״. חיפושית זבל, כשמה כן היא, ניזונה מזבל ועושה בו שימוש נרחב.
קסם הדברות מספקים שירותי הדברת חיפושית זבל ירוקים וידידותיים!
✔️ ייעוץ ללא עלות
להצעת מחיר חייגו עכשיו:
ברמה עקרונית היא אינה מזיקה לבני אדם אלא רק לסביבתו החקלאית ולבעלי החיים ולכן חשוב להדבירה.
כדי לדעת מהי ההדברה הנכונה שתגרום להשמדת החיפושית כדאי להכיר את התנהגותה ואופי הפעילות שלה היטב. או במילים אחרות – מי את חיפושית הזבל?
חיפושית הזבל – תעודת זהות
חיפושית הזבל כפי שאנחנו מכירים אותה כיום נקראת בעגה המדעית ״זיבלית״.
באופן מפתיע למדי ניתן למצוא את חיפושיות הזבל בהרבה סוגי אקלים ואזורים. הן מסוגלות לחיות במגוון בתי גידול כולל מדבריות, יערות ושדות חקלאיים.
הן נפוצות בכל היבשות למעט באנטרקטיקה ובאזורים בעלי אקלים קר באופן קיצוני. כאמור, הזבל שהחיפושית ניזונה ממנו הוא בעיקר מגללים של חיות אחרות, או ליתר דיוק – מהנוזלים שבגללים.
באמצעות הפה הן מוצצות את הנוזל מהגללים, אשר מכיל חומרים מזינים עבורן ולעיתים גם זחלים של חרקים אחרים, ובולעות אותו.
גם בכל הנוגע לצבע מפגינה חיפושית הזבל מגוון מרשים. היא מגיעה בשלל צבעים, החל משחור מבריק ועד אדום מטאלי. המראה של החיפושית הוא קשוח – רובן גדולות עם דופן קשיח.
הנקבה מתהדרת במחושים בראש ואילו הזכר ניחן בחזה מפותח בוא הוא משתמש להגנה מפני חרקים אחרים. הכנפיים שלהן חזקות ולא נשברות בקלות (להבדיל משל זבובים למשל) כך שהן יכולות לעוף קילומטרים רבים בחיפוש אחר הזבל המושלם.
גם רגליהן האחוריות של החיפושית מאוד חזקות על מנת שיוכלו לגלגל כהלכה את כדורי הזבל אותם הן אוגרות. ואם כל זה לא מספיק, חיפושית הזבל ניחנה בחוש ריח מפותח במיוחד שמאפשר לה לזהות ריח של גללים בזמן שהיא עפה באוויר.
דרך החיים של חיפושית הזבל
מדענים נוהגים לקבץ את חיפושיות הזבל לפי הדרך שבה הן אוגרות את מזונן: באמצעות כדורים, חפירות או הישארות על פני האדמה. החיפושית שיוצרת כדורים בעצם מגלגלת את הגללים שהיא אספה וטווה אותו לכדי כדור.
אם תסתכלו טוב טוב תיווכחו שמדובר במשהו שנראה כמו כדור צמר. זו דרכה לשמור על המזון שליקטה ולאגור אותו. לרוב מקובל לקבור את הכדורים באדמה, במידה והם משמשים למזון.
שימוש נוסף של הכדור זה לצורך מקום בו הנקבה מטילה את ביציה. חיפושיות אשר אוגרות את מזונן באמצעות חפירות הן בעלות יכולת לחפור ולהתחפר עמוק בתוך האדמה וכך גם לטמון חלק מהגללים.
ולבסוף, ישנן חיפושיות זבל אשר מעדיפות להישאר על האדמה ובכך להבטיח לעצמן קרקע יציבה (תרתי משמע) להטלת הביצים ולגידול שאר החיפושיות.
בכל הנוגע לדרך ההזדווגות של חיפושיות הזבל, הדבר הוא מרתק ביותר. חיפושית זכר וחיפושית נקבה נפגשים באופן מקרי בזמן המסע לחיפוש הגללים ודרך החיזור של הזכר היא הצעת כדור גללים מרשים לנקבה.
אם הנקבה מחליטה לקבל את הכדור (במילים אחרות – נענית להצעת החיזור) הם מגלגלים אותו יחדיו עד שהם מוצאים מקום עם אדמה רכה על מנת להטמין את הכדור טרם ההזדווגות.
לאחר ההזדווגות הנקבה מטילה ביציה, ועוטפת אותן בתערובת של גללים שנאספו ביחד עם רוק, וטומנת הכל מתחת לאדמה. הזחלים נולדים מתחת לפני האדמה ושם הם עוברים את השלב הראשוני של חייהם.
לחיפושית הזבל יש יתרון עצום שאין כמוהו למרבית החיות – היא אחת מהממחזרות הטובות בטבע. על ידי הטמנת הזבל שהיא אוספת היא מזינה את האדמה בדשן טבעי ומסייעת בשליטה על אוכלוסיות חרקים שונות כמו למשל זבובים.
כל כדור גללים שטומנת החיפושית, יכול להתפתח ל- 3,000 זבובים בתוך כשבועיים! וכל זאת כאשר חיפושית זבל ממוצעת טומנת 10 עד 12 כדורי גללים ביום. תעשו את החשבון לבד.
על מנת להבין את החשיבות האקולוגית האדירה שיש לחיפושית הזבל ניתן לראות מה קורה בטקסס שבדרום ארצות הברית.
שם חיפושית הזבל מטמינה כ- 80% (!) מזבל הפרות. במידה ואין היא עושה זאת, הזבל יתקשה ולא יהיה טוב לדשן מה שיגרום לצמחים למות, ולשטח המרעה להיות צחיח ומלא בזבובים.
הדברת חיפושית הזבל
אם חיפושית הזבל היא אכן נכס אקולוגי לחקלאות, מדוע בכלל להדביר אותה?
אז נכון, החיפושית במרבית המקרים גורמת להשבחת הקרקע והופכת אותה לטובה יותר לאזורי חקלאות. בנוסף, חיפושית הזבל מבריחה שלל מזיקים אשר נוטים להימשך לזבל מכיוון שהיא אוגרת את כל הזבל בעצמה ומחביאה אותו באדמה.
החיסרון העיקרי מתרחש במשקי הבית הפרטיים, באדמות שאינן מיועדות לחקלאות. כאשר זחלי החיפושית בוקעים הם עשויים לגרום לנזק רב בגלל שהם נוטים לאכול שורשים. אלו עלולים לאכול את שורשי הדשא בגינת הבית ובכך לגרום לנבילתם.
בנוסף, גם חיות המחמד ושאר הדיירים בבית עלולים לסבול מהתופעה של התפשטות חיפושית הזבל בגינה. ההתעסקות האינטנסיבית של החיפושית עם גללים ושאר זבל עלולה להעביר מחלות וחיידקים רבים.
מומלץ להדביר במקומות בהם יש פעילות אינטנסיבית של חיפושית הזבל ושאר חרקים כמו לולים, מחסנים, חצרות (במיוחד כאלו עם חיות מחמד) וכדומה.
את חיפושית הזבל ניתן להדביר בהדברה ״רגילה״, דהיינו – הדברה באמצעות חומרים כימיים. הדברה זו אמנם אפקטיבית ביותר להרג החיפושית אך גם אפקטיבית בהפצת רעל באזור בו היא קורית ובכך גם בפגיעה בדיירי הבית ובחיות המחמד. קיימת גם אפשרות של ריסוס לחיפושיות. מומלץ להתייעץ עם מדביר מקצועי בנושא.
על מנת למקסם את יעילותה של הדברת החיפושיות מצד אחד אך למזער את נזקי ההדברה לאדם ולסביבה מצד שני, כדאי לברר על הדברה באמצעות חומרים טבעיים. הדברה מסוג זה תהיה האידיאלית ותבטיח לכם סביבה נטולת חיפושיות זבל.
הקפידו להתייעץ עם חברת הדברות או מדביר מקצועי טרם אתם ניגשים למלאכה. קסם הדברות מספקת מגוון רחב של פתרונות הדברה ברחבי הארץ. אנו מספקים הדברה בלוד, בגבעת שמואל, שוהם, ראש העין ועוד.